De kracht van dankbaarheid:
het stokpaardje van de positieve psychologie;
een bron van inspiratie voor vele wetenschappelijke onderzoeken;
geliefd bij de “omdenkers” onder ons; en
voeding voor de meest inspirerende yogalessen.
Dankbaarheid oproepen helpt om te relativeren, stress te verminderen en positieve emoties in de plaats te laten komen van de negatieve. Een mooie – dagelijkse - practice, om zo meer en meer alert te zijn op die dingen waar je dankbaar voor mag zijn en het steeds makkelijker wordt om positieve gedachten te genereren.
Maar soms is het oproepen van dankbaarheid overbodig. Is dankbaarheid al aanwezig, van je kruin tot je tenen. De kracht van dankbaarheid voelbaar in alle cellen en vezels van je lijf. Regelmatig het geval tijdens mijn reis in India.
Yoga in India; een les in dankbaarheid. Je leest er meer over in deze blog.
Reizen is patronen doorbreken
India, waarom te gaan? Pointing out the obvious, omdat de basis van yoga in het oude India ligt…? Nee, al ver voor het begin van Startup Yoga en zelfs voordat ik ooit een voet had gezet op een yoga mat bestond er een verlangen om naar India te gaan.
De heftigheid en intensiteit, de culturele rijkdom en de prachtige kleuren van het land met eigen ogen willen zien, de geuren van alle kruiden en specerijen zelf te kunnen ruiken en proeven en de harten van de mensen zelf te kunnen voelen, ervaren en omarmen.
Reizen is verrast worden, je blik verruimen, je geest resetten, luikjes openen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Je verbazen over hoe het ook anders kan. Loskomen van de gebaande paden die voor ons zo logisch lijken, maar een X-aantal kilometer verderop heel anders bewandeld worden. Weerstand ontmoeten en uit je comfortzone treden. Bestaande ideeën, opvattingen & patronen vernietigen en anderen opbouwen.
Dankbaar dat de reis die voor 2020 gepland stond niet door kon gaan en zodoende nu een nog veel diepere betekenis heeft gekregen.
Niet alleen door op elke plek een yoga teacher op te zoeken en zelfs een paar dagen in een Ashram te verblijven, maar juist door de momenten ‘van de yoga mat af’ bewuster te beleven. Dankbaar dus.
Dankbaarheid
Voelen tijdens:
de zonnegroeten op een rooftop, met uitzicht over – pelgrimsoord Pushkar met – meer dan 500 tempels;
het ervaren van nieuwe ademhalings-, meditatie- en ontspanningstechnieken en de inspiratie voelen stromen om deze technieken weer door te mogen geven;
een sunrise yogasessie in de heilige stad Varanasi, elke dag gefaciliteerd door de Indiase overheid en gratis voor al haar inwoners, pelgrims en voorbijgangers;
het ontmoeten van al die inspirerende yoga teachers die met zoveel liefde en passie hun kennis verspreiden; en
de dagen in de Ashram in – de yogahoofdstad van India - Rishikesh, dagen enkel in het teken van meditatie, yoga, mantra’s, stilte & spiritualiteit.
Yoga als vorm van zelfontplooiing
Maar ook dit voelt als pointing out the obvious. Want dat dankbaarheid (natuurlijk) stroomt tijdens een yogales met uitzicht op de Himalaya en met als thema ‘gratitude’ is – niet minder waar of mooi, maar wel – logisch.
Dankbaarheid stroomde nog veel vaker op de “gewone” momenten tussendoor. Op de momenten waarop je ziet dat het ook anders kan; dat het niet vanzelfsprekend is dat er stromend water uit de kraan komt, dat dat water vervolgens geschikt is om te drinken en laat staan om op elk moment maar van temperatuur te doen veranderen. Om maar iets kleins te noemen…
En die gevoelens van dankbaarheid kwamen met een prijs. Ze werden betaald met gevoelens van afschuw, ongemak en verwardheid. Veroorzaakt door het diepe besef van het voorrecht om überhaupt aan yoga te kunnen en mogen doen.
Zonder uitputtend te kunnen of willen zijn:
Afschuw dat er – ondanks dat je het “weet” nu echt met eigen ogen ziet dat er – zoveel armoede en ongelijkheid is; de beelden van hele gezinnen slapend onder de brug, de kindertjes die door anderen gedwongen worden te bedelen in plaats van te mogen spelen en de zovelen mensen met missende ledematen.
Ongemak gepaard gaande met vliegschaamte, het feit dat mijn wieg in Nederland staat en dat ik een rechtenstudie “aan de wilgen hang”, terwijl er zoveel mensen dromen van naar school mogen en kunnen gaan.
Verwardheid over het kastenstelsel dat (impliciet) nog steeds zijn werk doet en de werking van karma, de mate van geloof en devotie versus daadwerkelijke bewustwording, dat India rijk genoeg is voor het hebben van een ruimteprogramma maar… zie de bullet “afschuw” hierboven.
Maar dankbaarheid overwint. Dankbaar dat ik dit heb mogen ervaren, dat ik mijn blik heb mogen verruimen, mijn geest heb mogen resetten. Dat ik me – volgens de Piramide van Maslow – kan richten op ‘zelfontplooiing’ (onder meer in de vorm van Startup Yoga), omdat mijn basisbehoeftes meer dan vervuld zijn.
Dankbaarheid omzetten in actie.
Het mooie aan reizen (of vakantie) is terugkomen met een leeg hoofd dat zich weer kan vullen met nieuwe ideeën. Een frisse blik. En mijn persoonlijke favoriet, wat “goede voornemens voor een gezond & gelukkig werkjaar”. Die luiden dit jaar:
mijn meditatie- en yoga ochtendroutine uitbreiden met de Kapalbhati ademhalingstechniek en wat sun salutations;
mijn avondroutine weer oppakken: drie punten van dankbaarheid opschrijven;
mijn India ervaringen rustig laten landen, mijn hoofd vol laten stromen met nieuwe inspiratie en de nieuwe ademhalings-, meditatie- en ontspanningstechnieken – met Startup Yoga – doorgeven.
Heel benieuwd naar waar jij dankbaar voor bent en hoe je die dankbaarheid om wilt zetten in actie / in goede voornemens?
Comments